• Obnovenie prezenčného vyučovania

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            zajtra (24. marca 2021) obnovujeme prezenčné vyučovanie pre žiakov končiacich maturitných ročníkov. Bližšie informácie dostanú žiaci prostredníctvom oznamu cez EduPage. Žiaci, ktorí boli ubytovaní na internáte a ostatné ročníky pokračujú v dištančnom vzdelávaní.

          • Rodičovské združenie

          • V dňoch od 12.04.2021 - 15.04.2021 sa budú realizovať online triedne rodičovské združenia. Organizácia a realizácia triednych rodičovských združení je v kompetencii triednych učiteľov, ktorí  budú rodičov informovať o priebehu RZ.

             

            Vedenie SOŠE 

          • Obnovenie prezenčnej výučby končiacich ročníkov

          • Na základe porady na TTSK Vám oznamujem, že pre končiace ročníky denného štúdia by sa od stredy 24.3.2021  malo prejsť na prezenčný spôsob vyučovania v škole.

            Internát zatiaľ zostane zatvorený a žiaci tam ubytovaní pokračujú dištančne z domu. Ostatné ročníky pokračujú dištančne ako doteraz.  

            Bližšie informácie a podrobnosti budú zverejnené po prerokovaní v pondelok.

             

            RNDr. Ing. Iveta Bakičová, riadieľka školy

          • Dobrovoľník roka 2020 – odovzdávanie ceny Srdce na dlani

          • Ocenenia Srdce na dlani za mimoriadne dobrovoľnícke počiny boli na podujatí Dobrovoľník roka rozdané už 12-krát. Zo 60 nominácií sa tento rok hodnotiacej komisii v každej kategórii vyberalo veľmi ťažko. Nakoniec porota okrem ocenených v siedmich kategóriách udelila mnohonásobne viac cien.

            Do celoslovenského kola Srdce na dlani sa naša kolegyňa dostala po tom ako ju 15.12.2020 ocenil za jej prácu so študentmi Trnavský samosprávny kraj. Následne v celoslovenskom kole  Srdce na dlani zvíťazila v kategórii Koordinátor dobrovoľníkov. Našej kolegyni srdečne blahoželáme.

             

            Bratislava (12.3.2021)–Ani nezvyčajná doba, ktorú aktuálne žijeme, neodradila dobrovoľníkov – jednotlivcov, skupiny či organizácie –od nezištnej pomoci. Rovnako tak nezvyčajné okolnosti neodradili CARDO – Národné dobrovoľnícke centrum v spolupráci s Platformou dobrovoľníckych centier a organizácií a krajskými dobrovoľníckymi centrami zorganizovať podujatie, na ktorom boli dobrovoľníci ocenení. Aj keď oceňovanie prebiehalo netradične online a na diaľku. „Veľmi ma teší, že tak ako po iné roky, aj za rok 2020 sme mali niekoľko desiatok veľmi kvalitných nominácií. Vybrať z nich nebolo jednoduché. Hodnotiaca komisia posudzovala každú zo 60 nominácií individuálne a zodpovedne. Som presvedčená, že ocenenia sú v správnych rukách,“ povedala po odovzdávaní cien Zuzana Vinklerová, výkonná riaditeľka slovenského Národného dobrovoľníckeho centra – CARDO.

            V každej kategórii získal jeden z nominovaných umeleckú cenu Srdce na dlani a certifikát podpísaný ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ako veľmi konkrétny a hmatateľný prejav ľudskej solidarity. Je slobodným rozhodnutím jednotlivca poskytnúť svoje vedomosti, zručnosti a napokon aj čas iným ľuďom nielen v rámci svojich komunít, ale často aj za hranicami v nestabilných alebo katastrofou postihnutých kútoch sveta. Dobrovoľníctvo je obzvlášť účinný a silný nástroj zapojenia mladých ľudí do dôležitých oblastí, akými sú ľudské práva, ochrana životného prostredia, dostupnosť vzdelania či zdravotnej starostlivosti a mnohých ďalších. Svojou aktivitou pomáhajú meniť svet a zároveň samých seba – získavajú skúsenosti a zručnosti, ktoré môžu zužitkovať vo svojej profesionálnej budúcnosti. V tomto zmysle ide o takpovediac obojstranne prospešnú investíciu – do druhých aj do seba. Moje uznanie a poďakovanie patrí všetkým slovenským dobrovoľníčkam, dobrovoľníkom a dobrovoľníckym organizáciám, ktoré sa rozhodli meniť svet okolo seba – ten najbližší alebo ten ďaleko za našimi hranicami,“ povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

            Pohladenie a dojatie

            Hoci ani jeden z ocenených dobrovoľníkov nepomáha kvôli pochvale a cene, nominácia na Dobrovoľníka roka 2020 je určite pohladením duše, ktoré dobre padne.

            „Asi každý ocenený hovorí, že je hrdý, dojatý a cení si to. Znie to ako klišé, ale presne tak sa cítim,“ vyznala sa tesne po prevzatím ocenenia Mária Cipárová, ktorá získala Srdce na dlani v kategórii Koordinátorka dobrovoľníkov.„Pomáhať a motivovať ľudí k pomoci je dlhodobou súčasťou môjho života preto, lebo mi to dáva zmysel. K pomoci a pomáhaniu vediem aj študentov, ktorým sa ako dobrovoľníčka venujem, a som si istá, že mnohé budú svetielko nezištnej pomoci šíriť ďalej, možno aj vo svojom dospelom živote,“ dodala.

             

          • Vyčisti si svoje okolie

          • Výzva pre všetkých študentov SOŠ elektrotechnickej:

            Prichádza jar, obdobie kedy začína všetko kvitnúť a prebúdzať sa opäť k životu. Ako sme si už zvykli, okrem týchto pekných vecí začínajú sa zviditeľňovať aj veci, ktoré nie sú oku lahodiace. Sú to veci, ktoré sme potrebovali, použili a zbavili sa ich na nesprávnom mieste.

            Áno, každému je jasné, že hovoríme o odpadkoch, ktoré sú všade okolo nás a v tomto období tak dobre viditeľné. Preto máme pre vás – našich študentov VÝZVU!  

            Hnevá Ťa to, máš toho plné zuby?  ZMEŇ TO!!!

            Postup je jednoduchý – vyber si priestor vo svojom okolí, kde rád chodievaš, kde bývaš, zober vrece a odpad, ktorý tam je, pozbieraj.

            Prečo? Pretože si iný ako tí, ktorí znečisťujú životné prostredie. Si zodpovedný a uvedomelý!!!

            Nezabudni potom poslať foto a info, kde si odpad vyzbieral a približnú hmotnosť vyzbieraného odpadu (aj málo je vždy viac ako nič). Túto informáciu spolu so svojím menom a triedou pošli na e-mail karkoska.ondrej@gmail.com   do 30.04.2021.

            Samozrejme, že sa môžu zapojiť aj kolegovia.

            Výsledky našej akcie zhrnieme, vyhodnotíme a uverejníme na stránke školy.

            Zmeň seba a potom začneš meniť aj svoje okolie, záleží len od Teba.

            Ďakujeme za vašu účasť.

          • Vedeli by ste žiť na Marse?

          • Ak máte nápad, ako prežiť na červenej planéte, pripravte projekt na simulovanú marťanskú misiu. Svetoznáma astrobiologička Dr. Michaela Musilová, riaditeľka misií, zrealizuje víťazný experiment vo výskumnej vesmírnej stanici HI-SEAS na Havaji.

            Prihláste sa do tretieho ročníka prestížnej súťaže Misia Mars 3, určenej pre študentov stredných škôl, ktorí sa zaujímajú o prírodné vedy a techniku a majú ambície využiť svoje vedomosti aj za hranicami Zeme. Budete mať jedinečnú možnosť spolupracovať s uznávanou mladou vedkyňou, ktorá zapája slovenských študentov a školy do celosvetového výskumu. Počas jednej zo simulovaných misií budete s Michaelou Musilovou koordinovať Váš projekt a zadávať jej inštrukcie priamo počas jeho realizácie. Tri víťazné projekty budú predstavené v časopise Quark.

            Zaregistrujte sa na stránke www.misiamars.sk v termíne 18. február – 9. máj 2021 ako jednotlivec alebo tím maximálne piatich študentov pod vedením odborného garanta (učiteľa) a vyhrajte hodnotné ceny pre Vás aj Vašu školu. Každý súťažiaci získa po registrácii štartovací marťanský balíček s darčekovými predmetmi. Vytvorte za asistencie svojho učiteľa vedecko-technický projekt, ktorý budú môcť využiť astronauti na simulovaných marťanských misiách alebo bude mať prínos pre budúci život na bájnej červenej planéte. Projekt je potrebné predstaviť v dvojminútovom videu formou ústnej prezentácie alebo zdokumentovaním postupu jeho realizácie a video nahrať do online formulára.

            Tri najlepšie projekty, ktoré vyberie odborná porota, predstavia ich autori v zábavno-vzdelávacom centre Energoland v Mochovciach v polovici júna 2021. Na základe prezentácií jednotlivých tímov rozhodne porota o konečnom umiestnení, všetky tri tímy vyhrajú atraktívne ceny. Víťazný projekt zrealizuje na jednej zo svojich simulovaných misií jej veliteľka Michaela Musilová spolu s tímom medzinárodných vedcov. Pre víťazov je pripravená jedinečná exkurzia do Space Expo, návštevníckeho centra Európskej vesmírnej agentúry v Holandsku. Nenechajte si ujsť vstup do modelu medzinárodnej vesmírnej stanice alebo možnosť vidieť originálnu kapsulu Soyuz, v ktorej letel do vesmíru v roku 2004 holandský astronaut André Kuipers.

            Pri tvorbe projektu sa môžete inšpirovať experimentmi z minulých ročníkov súťaže, počas ktorých študenti využili biologický odpad výskumníkov na tvorbu recyklovanej vody na hydroponické (bez pôdy v roztoku) pestovanie rastlín na stanici, či zisťovali, aký vplyv má rozdielna gravitácia a množstvo slnečného svitu na úrodnosť ľuľka zemiakového na Marse. Celosvetový ohlas i úspech zaznamenal víťazný experiment Misie Mars 2, ktorý sa zameral na využitie ľudských vlasov a ochlpenia ako hnojiva pre pestovanie rastlín počas vesmírnych misií.

            Súťaž organizujú Slovenské elektrárne v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA), Asociáciou pre mládež, vedu a techniku (AMAVET), Centrom vedecko-technických informácií SR (CVTI) a magazínom o vede a technike Quark.