• JobSpoTT veľtrh práce 2024

          • Dňa 16.04.2024 sa uskutočnil ďalší ročník veľtrhu práce JobSpoTT, ktorého sa zúčastnili žiaci III.F, III.G, III.H, IV.F a IV.G triedy SOŠE Trnava. V rámci tohto veľtrhu sa uskutočnil aj Interview Day, počas ktorého slovenskí zamestnávatelia z rôznych oblastí prezentovali žiakom konkrétne možnosti ich uplatnenia v rámci ich odborov a zároveň aj možnosti zamestnania v rôznych iných oblastiach. Po prezentáciách zamestnávateľov boli žiakom zodpovedané ich konkrétne otázky. Celková atmosféra veľtrhu sa niesla v príjemnom duchu, ktorá na záver vyústila do priateľskej debaty našich žiakov so zamestnávateľmi. Chcela by som sa poďakovať hlavne organizátorovi veľtrhu p. Igorovi Holėczymu a celému tímu učiteľov našej školy, ktorí sa podieľali na prideľovaní žiakov ku konkrétnym zamestnávateľom a na diskusiách žiakov so zamestávateľmi a to Mgr. Jane Krajčovičovej, Mgr. Ondrejovi Karkoškovi, Ing. Mariánovi Nemečkovi, Rudolfovi Kuracinovi, Matejovi Kusému a Ondrejovi Heskovi za ich profesionálnu organizáciu pohovorov počas veľtrhu.

            Veríme, že žiakom dala účasť na veľtrhu mnoho skúseností, ktoré využijú pri výbere svojho povolania.

            PhDr. Monika Kučerková
            kariérová poradkyňa

          • Rodičovské združenia

          • V dňoch od 16.04.2024 - 17.04.2024 sa budú realizovať triedne rodičovské združenia. Organizácia a realizácia triednych rodičovských združení je v kompetencii triednych učiteľov, ktorí  budú rodičov informovať o priebehu RZ.

             

            Vedenie SOŠE 

          • Vyčistime Sibír XII.

          • Dňa 12.04.2024 sme uskutočnili už po 12. krát environmentálnu akciu pod názvom „Vyčistime Sibír.“  Účelom bolo skvalitniť prostredie, kde sa denno-denne stretávame a poukázať na to aké dôležité je životné prostredie a jeho záchrana pre život človeka. Žiaci sa v rámci svojej práce zamerali na vyzbieranie odpadkov v areáli našej školy. Ďakujeme vedúcemu akcie Mgr. Ondrejovi  Karkoškovi, celému technickému úseku a triede I.F za pomoc pri realizácii tejto akcie.

          • Beseda s cestovateľom

          • Dňa 10.04.2024 sa v kinosále našej školy uskutočnila beseda s cestovateľom Petrom Krajčovičom, ktorý žiakom rozprával zaujímavosti o štáte Havaj - jeho krásach, ale aj tienistých stránkach. Svoje rozprávanie dopĺňal pútavými fotografiami a videami.

            Záver školskej akcie sa niesol v premietaní videozáznamu, ktorý  Petra inšpiroval k cestovaniu.

            Instagram: svetom.s.petom

          • Národná rada Slovenskej republiky

          • Žiaci našej školy (triedy II.A a II.C) dňa 11. 04. 2024 navštívili ako každý rok NRSR spolu s Mgr. Máriou Cipárovou a Mgr. Simonou Fabianovou. Prehliadka bola spojená s diskusiou. Téma Národnej rady SR a činnosť poslancov je súčasťou učiva predmetu Občianska náuka.

          • Akcia OS SR 2024

          • Dňa 4. apríla 2024 sa na našej škole uskutočnila akcia OS SR 2024 za účasti 53. Práporu poľných služieb Hlohovec.  Pod vedením nadrotmajstra Ing. Jozefa Letovanského a rotmajstra Petra Jamrišku priblížili žiakom našej školy prácu profesionálnych vojakov a rôzne uplatnenia v rámci OS SR. Veríme, že aj pomocou takýchto akcií sa prehĺbi znalosť žiakov a budúcich absolventov školy ohľadom rôznych funkcií OS SR a možností uplatnenia na trhu práce.

          • DofE deň na SOŠE

          • Dňa 21.03. 2024 sa pre žiakov, ktorí sú na škole zapojení v projekte DofE, uskutočnil ďalší DofE deň. Tentokrát sme pozvali PO OPP PPZ.

            Polícia  popísala študentom celkovú činnosť Poriečneho oddelenia. Vysvetlila stručnú organizáciu Policajného zboru a niečo z histórie Poriečneho oddelenia. Ďalej žiakom priblížila potápačskú činnosť, jej výcvik a zámer. Priniesla potápačskú výstroj a rozobrala jej súčasti. Vysvetlila využiteľnosť výcviku práce vo výške a nad voľnou hĺbkou. Zamerala sa na pátracie akcie a význam Poriečneho oddelenia pri pátracích akciách. Rozobrala služobnú kynológiu, ktorej sa venujú na ich oddelení, kde súčasne priviedli aj služobného psa. Popísala  materiálne zabezpečenie a jeho využitie, ktorým disponuje ich oddelenie (člny, vozidlá do ťažkého terénu, štvorkolky, sonar, podvodné skútre) Spomenula priestor spolupráce v rámci výkonu - so Štátnou ochranou prírody, Finančnou správou, Dopravným úradom SR, Maďarskou políciou.

            Mgr. Mária Cipárová
            koordinátorka projektu DofE

          • V celoštátnom finálnom kole súťaže ZENIT v elektronike sme mali reprezentanta školy

          • Spojená škola - Stredná odborná škola elektrotechnická v Banskej Bystrici bola dejiskom celoštátneho finále súťaže ZENIT v dňoch 18. - 21. marca 2024. Súťaže sa zúčastnilo a svoje školy reprezentovalo 96 najlepších súťažiacich z celého Slovenska, víťazi krajských kôl v desiatich kategóriách.

            Farby našej školy obhajoval pod odborným vedením majstra odbornej výchovy Romana Bagáča žiak triedy II.A KRISTIÁN KONEČNÝ v kategórii elektronika. V teoretickej časti súťažiaci vypracovali odpovede na súbor 30 otázok z elektroniky v stanovenom časovom limite. V praktickej časti mali za úlohu navrhnúť, zrealizovať, osadiť a oživiť plošný spoj podľa zadanej schémy elektronického obvodu. Návrh sa mohol vyhotoviť v programe KiCAD alebo Eagle. Pri celkovom hodnotení sa zohľadňoval návrh plošného spoja, funkcia zhotoveného zapojenia, kvalita spájkovania ako aj čistota vyhotovenia.

            Vo voľnom čase bola pre zúčastnených žiakov a ich pedagogický sprievod pripravená návšteva firmy s elektrotechnickým zameraním.

            Vyslovujem poďakovanie nášmu Kristiánovi za vzornú reprezentáciu našej školy. Hoci sa neumiestnil na víťazných priečkach, verím, že účasť bola nielen pre neho zaujímavou motiváciou k získaniu nových kompetencií vo zvolenom študijnom odbore.

             

            Stanislav Vragaš
            zástupca riaditeľky pre PV

          • Oslava ku Dňu učiteľov

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov vedenie školy v spolupráci so žiakmi pripravili pre našich pedagógov milé prekvapenie a malý darček. Strávili sme spoločne pekné chvíle a dúfame, že sme všetkých potešili a navodili príjemnú predsviatočnú atmosféru.

            Vedenie školy a žiaci.

          • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz

          • V dňoch 26.2. -1.3.2024 sa žiaci prvých ročníkov našej školy zúčastnili lyžiarskeho kurzu v rezorte Lopušná dolina pod vedením Mgr. Pavla Pončáka. Aj napriek nepriaznivým podmienkam v jednotlivých lyžiarskych strediskách naši žiaci lyžovali celý týždeň. Mnohí stáli na lyžiach prvýkrát a na konci kurzu sa všetci zúčastnili na pretekoch. Žiaci aj pedagogický dozor boli veľmi spokojní a majú z kurzu veľa pekných zážitkov i spomienok.

          • Krajské kolo SOČ

          • Krajské kolo súťaže v stredoškolskej odbornej činnosti sa konalo dňa 22. marca 2024. Naša škola mala tú česť byť reprezentovaná štyrmi vynikajúcimi žiakmi, ktorí našu školu ukázali v najlepšom svetle.

            Ich schopnosti a zručnosti sú príkladom toho, čo znamená byť výborným reprezentantom našej školy.

            Chceme sa touto cestou poďakovať našim žiakom za ich skvelú prácu a za to, že dostojili mene našej školy. Ich úspechy sú pre nás všetkých veľkou radosťou a motivovali nás k ďalšiemu úsiliu a úspechom.

            Srdečne ďakujeme a gratulujeme našim žiakom za ich úspech a vynikajúce reprezentovanie našej školy!

          • Stredoškolská odborná činnosť

          • Školské kolo súťaže SOČ prebehlo na Strednej odbornej škole elektrotechnickej Trnava dňa 22.02. 2024 s účasťou študentov z rôznych odborov. Po úspešnom absolvovaní školského kola postúpili do krajského kola štyria talentovaní žiaci, ktorí sa ukázali ako výborní zástupcovia našej školy. Víťazi školského kola získali diplom a rôzne dary.

            Dvaja žiaci, zameraní na odbor Informatika, jeden žiak z odboru Elektrotechnika a hardware, mechatronika a žiak z odboru  Stavebníctvo, geodézia, kartografia preukázali vynikajúce znalosti a schopnosti. Ich tvorivosť a technické zručnosti ich posunuli do ďalšieho kola, kde budú mať príležitosť ukázať svoje schopnosti na ešte vyššej úrovni.

            Chceli by sme sa poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili školského kola súťaže. Ich angažovanosť, odhodlanie a snaha sú príkladom pre celú našu školu. Gratulujeme postupujúcim žiakom a želáme im veľa úspechov v krajskom kole. Taktiež ďakujeme všetkým učiteľom a pracovníkom školy, ktorí prispeli k hladkému priebehu súťaže.

          • Valentínska pošta: Sviatok lásky a priateľstva oslavovaný na našej škole

          • Tento rok sme na našej škole oslavovali sviatok Svätého Valentína zvláštnym spôsobom - konala sa Valentínska pošta, ktorá priniesla radosť a šarm do našich tried a chodieb.

            V rámci Valentínskej pošty mali žiaci možnosť poslať valentínku nielen svojim spolužiakom, ale aj učiteľom a majstrom odbornej výchovy. Dokonca si medzi sebou valentínky posielali aj pedagógovia, čo pridalo do sviatku ešte viac veselosti a solidarity.

            Valentínska pošta nám umožnila prejaviť lásku, priateľstvo a vďačnosť voči tým, ktorí nás inšpirujú a podporujú každý deň. Bolo nádherné vidieť úsmevy a prekvapenia, keď žiaci a pedagógovia dostali valentínky od svojich spolužiakov a kolegov.

            Radi by sme sa touto cestou poďakovali Školskému parlamentu a organizátorom Valentínskej pošty za ich úsilie a prácu, ktorá umožnila vzniknutie tejto udalosti. Vaše úsilie prispelo k vytvoreniu príjemnej a láskavej atmosféry na našej škole. Ďakujeme!

            Nezabudnite, že každý deň je príležitosťou prejavovať lásku a priateľstvo voči tým okolo nás. Valentínska pošta nám len pripomenula, že tieto hodnoty sú dôležité a môžu byť vyjadrené v každom momente.

          • Enersol-SK

          • Dňa 19.03.2024 sa na našej škole konal 14. ročník krajského kola súťaže Enersol-SK, ktorá  je zameraná na problematiku využívania alternatívnych zdrojov energie.

            Súťaže sa zúčastnili aj naši žiaci. V hlavnej kategórii nás reprezentoval žiak Matej Jankovič (III.F) pod odborným vedením Ing. Vladimíra Andrisa s prácou Piesková batéria.

            V propagačnej kategórii našu školu zastupovali dve žiačky pod odborným vedením PhDr. Zdenka Gálika, PhD.

            Na prvom mieste sa v propagačnej kategórii umiestnila naša žiačka Eva Džurnáková (IV.E) so svojou prácou Veterné elektrárne. Žiačka Hana Filipovičová (IV. E) sa svojou prácou Fotovoltaické elektrárne obsadila druhé miesto v tej istej kategórii.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy  a želáme veľa úspechov v celoštátnom kole, ktoré sa uskutoční 08. - 10. apríla 2024 v Senici.

          • Návšteva zo SOŠOaS Dolný Kubín v špecializovanej energetickej učebni

          • Sme inšpiráciou aj pre iné odborné školy. Naša špecializovaná učebňa s kompletným energetickým mixom láka odbornú verejnosť.

            Dňa 19. marca 2024 našu školu navštívili pedagógovia a žiaci z UO inštalatér zo SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne. Prehliadka priestorov novej učebne energetiky bola spojená s odborným výkladom učiteľa odborných predmetov elektro Ing. Miroslava Gondu a majstra odbornej výchovy Rudolfa Kuracinu.

            Hosťom bola predvedená nielen súčasná technika v tepelnom hospodárstve - ukážka technológie konvenčného a kondenzačného kotla na plyn, spustenie plynového tepelného čerpadla a následne využitie chladenia v učebni, ale aj nové technológie budúcnosti.

            Učebňa energetiky je unikátnou novinkou s kompletným energetickým mixom z  oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Žiaci tu pri rozvoji odborného vzdelávania a prípravy nájdu inovatívne systémy pre vykurovanie, chladenie, vetranie, osvetlenie, elektrické vybavenie na meranie a reguláciu a tiež inteligentnú SMART automatizáciu, ktorá umožňuje znižovanie spotreby elektrickej energie, úschovu energie v nabíjacích staniciach a znižovanie CO2 predovšetkým využívaním vodíka (H2).

             

            Ing. Stanislav Vragaš, PhD.
            zástupca riaditeľky pre PV

             

          • Neprehliadnite – zaujímavá ponuka ŽSR

          • V dňoch 21. a 28. februára 2024 navštívili školu zástupcovia podniku Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktorí poskytli žiakom v jednotlivých ročníkoch informácie o možnostiach vstupu do SYSTÉMU DUÁLNEHO VZDELÁVANIA, ZAPOJENIA SA DO ŠTIPENDIJNÉHO PROGRAMU A O PONUKE ZAMESTNANIA PO ÚSPEŠNOM UKONČENÍ ŠTÚDIA.

             

            1. ročník

            Pre žiakov prvých ročníkov v študijnom odbore 2697 K mechanik elektrotechnik a v učebnom odbore 2683 H 11 elektromechanik - silnoprúdová technika (triedy I.A, I.B a I.H) je aktuálna možnosť zapojiť sa do systému duálneho vzdelávania do konca augusta 2024.

             

            2. a 3. ročník

            Pre žiakov druhých a tretích ročníkov v študijnom odbore 2697 K mechanik elektrotechnik a v učebnom odbore 2683 H 11 elektromechanik - silnoprúdová technika (triedy II.A, II.B, II.H, III.A a III.B) je aktuálna možnosť zapojiť sa do štipendijného programu a absolvovať praktické vyučovanie formou odborného výcviku v systéme školského vzdelávania (t. j. nie v systéme duálneho vzdelávania) v treťom a štvrtom ročníku vzdelávania.

             

            4. ročník študijného odboru a 3. ročník učebného odboru

            Pre žiakov končiacich ročníkov v študijnom odbore 2697 K mechanik elektrotechnik a v učebnom odbore 2683 H 11 elektromechanik - silnoprúdová technika (triedy IV.A a III.H) je aktuálna možnosť zamestnať sa v ŽSR po úspešnom ukončení štúdia na škole.

             

            Žiaci boli oboznámení o benefitoch zaradenia sa do systému duálneho vzdelávania (SDV) ako aj do systému školského vzdelávania (SŠV) so štipendijným programom. Svoj záujem môžu vyjadriť vyplnením žiadosti o zaradenie v jednotlivých systémoch.

             

            V prípade nejasností je potrebné kontaktovať zástupcu pre praktické vyučovanie Ing. Stanislava Vragaša, PhD., ktorému sú vyplnené žiadosti nutné odovzdať (miestnosť č. 115 - internát školy, 1. poschodie).

             

            Kontaktovať je možné priamo ŽSR na č. 0904 898 750, 0904 746 553, resp. e-mailom na dual@zsr.sk alebo stipendium@zsr.sk .

             

            Podrobné informácie sú uvedené na webovej stránke:

            https://zsr.sk/kariera

            https://zsr.sk/stipendium

             

            Na stiahnutie:

            Dualne_vzdelavanie_ZSR_-_letak.PDF

            Stipendijny_program_ZSR_-_letak.PDF

            Ziadost_o_zaradenie_do_SDV_ZSR.PDF

          • Riaditeľské voľno

          • V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 254/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní riaditeľka školy poskytuje riaditeľské voľno na deň 13. marca 2024 žiakom a žiačkam 1. ročníka, 2. ročníka (okrem II. N) a 3. ročníka našej školy z dôvodu konania externej časti (EČ) a písomnej formy internej časti (PFIČ) maturitnej skúšky 2024.

            PhDr. PaedDr. Tatiana Nevolná, PhD.
            riaditeľka školy